Agyhullámok jellemzése

Agyhullámaink bizonyos tevékenységek végzése közben automatikusan kapcsolnak be, vagy váltanak más frekvenciára. Ennek kihatásaként más módokon hatnak testi és érzelmi működésünkre. Ismerve típusaikat és hatásukat, néhány technikával magunk is befolyással lehetünk a működésükre.

Amikor az agyhullámaink lelassulnak, lehetővé válik, hogyviselkedési minták, hitrendszerek, nézőpontok hozzáférhetők és változtathatók legyenek. Oldódhatnak a berögzült nézőpontjaink a kreativitásunkkal, pénzhez való viszonyunkkal, emberi kapcsolatainkkal, önértékelésünkkel, érzelmi és egészségi állapotunkkal kapcsolatban. Rugalmasabbá, elfogadóbbá válhatunk, feloldhatunk negatív érzéseket, gondolatokat, elképzeléseket, döntéseket, hiteket, rögzült álláspontokat. Így akár azonnali változásokat is előidézhetünk az életünkben.


Az agyhullámok fajtái

DELTA: másodpercenként 0-4 Hz ciklusban mozog. Ez a teljes tudatalatti állapot. 0-2 éves kor között az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek. Később legtöbbet a mélyalvás fázisában fordul elő, amikor nincsen kapcsolatunk a fizikai világgal, csak a tudatalattink működik. Ekkor karbantartási folyamatok indulnak el a testünkben, természetes ópiátok szabadulnak fel, csökken a fájdalom, megszűnnek a szorongásos tünetek. Egy nehezebb döntés meghozatala előtt ezért is mondjuk néha, hogy „aludjunk rá egyet”, a szorongás csökkenése miatt másnap már más nézőpontból láthatjuk a történteket. Az orvoslásban a mesterséges altatás, mint alkalmazott módszer (bizonyos problémák esetén altatják a betegeket) delta állapotban tartja a beteget, ezzel is aktivizálva a szervezet öngyógyító erejét. Ennél az agyhullámnál indul meg a hormonkiválasztás, többek között a növekedési hormon is ekkor aktív.

THÉTA: másodpercenként 4-8 Hz ciklusban mozog. A tudatalatti egy részét képezi. Valószínűleg minden emocionális és pszichikai élményünk ebben a fázisban történik. 2-6 éves kor között az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek. Mindennap átéljük természetes módon a mélyalvás fázisa előtt, illetve ébredés előtt közvetlenül. Ez az ellazulás egy nagyon mély állapota. Hipnózisnál és a kreatív alkotótevékenységekbe történő elmélyülésnél, a jó teljesítmény okozta boldogságérzetnél, az úgynevezett „flow” (áramlás) érzésénél is ez az agyhullám működik. Amikor megéljük a teljesség, az egység, a „flow”- áramlás élményét, a teljes eufóriát. Pl. egy hegycsúcson állva egybeolvadunk a mindenséggel, vagy önfeledten belefeledkezünk egy olyan tevékenységbe, amit nagyon szeretünk.

A tudatalattinkban tárolt információkhoz is ezen a frekvencián lehet hozzáférni, itt rezeg elménk tudatalatti tartománya, ez a hiedelmeink, kódolt emlékeink színtere, ezért is kíván az Alfa-Théta Mélymeditatív Programozás elsősorban a théta agyhullámokkal dolgozni. Ezek az agyhullámok igen kreatívak, ösztönzők, inspirálók és általában egyfajta spirituális érzékelés jellemzi őket. Ezen a frekvencián rezegve felerősödik intuíciós képességünk is. Mindez azért van, mert a tudatalattink önvédelmi mechanizmusként működik, nem gondolkodik, nem érvel, nem mérlegel, hanem engedelmeskedik a belülről jövő ösztönös, életmentő parancsoknak. Ilyen megnyílt tudatállapotban a kívülről jövő szuggesztiókat, pozitív gondolatokat és a tudatos vizualizálás képeit is beengedi, befogadja, parancsként értékeli és engedelmeskedik. A tudatalattinak ezt a nyitottságát használjuk ki a pozitív szuggesztiók adására, a változások beindítására.

Théta állapotban kinyílik a tudatalatti kapuja, és elérhetővé válik a kreativitás, a flow-élmény, az öngyógyítás mélysége, a lelki problémák feloldása, új szokások kialakítása.

ALFA: másodpercenként 8-14 Hz ciklusban mozog. Itt kezdődik a tudatalatti szintje.6-12 éves kor között az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek. Megfigyelhető, amikor elkalandozunk, ábrándozunk, képzelődünk, pihenünk, alszunk, álmodunk. Éber, de ellazult állapot, amit a mentális kiegyensúlyozottság érzése kísér. A relaxáció, meditáció és a hipnózis zömmel ebben a fázisban megy végbe. Csökkennek ilyenkor a fájdalommal kapcsolatos tünetek, a passzív információbefogadásunk viszont megnő, könnyebben tanulunk ezen az agyhullámon.

Az alfa agyhullám egyik fontos szerepe, hogy a tudatos (béta) és a tudatalatti (théta) agyhullámok között épít hidat. Ha egy meditáció, vagy álom hatására maradnak az ébredéskor emlékképeink, de nem tudjuk felidézni pontosan, mit is éltünk át, valószínűleg kevés volt közben az alfa frekvencia. Akik ritkán tudnak alfa állapotban lenni, gyakran küzdenek memóriaproblémákkal. Az agykontroll technikát alfa állapotban végzik, a Reiki energiával dolgozók agyi működését is ebben a tartományban mérték EEG-vel. A lényeg, hogy a tudatos gondolkodás lelassuljon addig a pontig, amíg megszűnik aktívnak lenni, és a tudatalatti elérhetővé, befogadóvá váljék a pozitív szuggesztiókra. Az agykéreg megpihen, az elme lecsendesedik, a kognitív funkciók lelassulnak vagy megszűnnek, így a mélyben lappangó, öntudatlan forrásaid is felszabadulhatnak.

BÉTA: másodpercenként 14-30 Hz ciklusban mozog. 6-12 éves kor fölött az agy hullámai túlnyomó részt ezen a frekvencián rezegnek, ennek az agyi hullámnak a működésében tartózkodunk a legtöbbet. Éber állapot jellemzi, ekkor zajlik a gondolkodás és a figyelem. Akkor is béta üzemmódban vagyunk, amikor kommunikálunk, olvasunk, tervezünk, számolunk, vagy logikai tevékenységeket végzünk. Béta agyi állapotban indul el a szervezetben a stressz hormon termelődése is (ennek okán a stressz kezelésére sokszor már az is elegendő, ha egy meditációs technikával kimozdítjuk agyunkat ebből a frekvenciából). Ebben az állapotban az agy nem fogadja el a szuggesztiót. Mégis nagyon sok személyiségfejlesztő technika ajánlja a pozitív megerősítő gondolatok, mantrák, imák, affirmációk, pozitív szuggesztiók, üzenetek mondogatását például fogmosás, munka vagy utazás közben. Ennek az a magyarázata, hogy agyunk éber állapotban, béta tudatszinten is percenként kb. 30-szor mélyebb alfa-théta tudatszintre merül, de csak ezredmásodpercekre. Ezeket a villanásnyi időket figyelembe véve azonban percenként 1-2 másodperc is összeadódhat. Így ha naponta százszor elmondjuk a pozitív üzeneteket, az előbb-utóbb eléri a tudatalattink szintjét. Az én célom  azonban nem ez a „hátha betalál – technika”, hanem az, hogy hosszabb meditációban a befogadó tudatalatti állapotban tartva az elmédet, egyszerre hassunk pozitív szuggesztióval, képekkel, vizualizációval a tudatalattid működésére, szavakkal pedig az éber tudati szintedre. A tudatalattid „nyersanyaga” a gondolati kép, a béta-dimenzió „nyersanyaga” a szó. A tudattalan szintjén a szubjektív lelki világgal foglalkozunk, amely a kiváltó oka a cselekedeteidnek, viselkedésednek, érzelmeidnek. Bétában az objektív, anyagi világgal, a tények racionális érzékelésével foglalkozunk, ahogyan maga a tevékenységed, viselkedésed, kommunikációd megnyilvánul.

GAMMA: másodpercenként 30-5000 Hz ciklusban mozog. A gamma-hullám elnevezést először Jasper és Andrews használta a 30 Hz-nél magasabb frekvenciájú hullámokra 1938-ban. Olyan állapotokban fordul elő, amikor a mentális teljesítmény kimagasló. A koncentrációs képességed csúcsán tapasztalhatod. Tetten érhető akkor is, amikor egy rendkívüli élethelyzetben vagy vészhelyzetben  gondolkodás nélkül, ösztönösen jól cselekszel. Megfigyelések alapján a józan bölcsesség érzete kíséri. A gamma-hullám mesterséges altatásban eltűnik. Ezzel szemben vészhelyzetben automatikusan bekapcsol, ilyenkor az agy oda-vissza vált a théta-gamma agyhullámok között, ami rendkívül hatékony, ösztönösen kreatív, eredményre vezető cselekvést generál. Az ilyen ösztönösen megvalósult siker hatására a csodálatos boldogság és eufória érzése tölt el.

Legújabb blogcikkek

Mitől hatékonyabb ez, mint más módszerek?

Nem állítom, hogy minden más módszerhez képest hatékonyabb, hiszen az, hogy rád hogyan hatnak a különböző önismereti, személyiségfejlesztő módszerek, erősen szubjektív dolog. Függ a te

Mennyire eredményes a módszer?

A módszer tudományosan megalapozott, és mindenkinél működik, aki önként elhatározza magát a változtatásra, s akinek szíve és elméje egyaránt nyitott a változások befogadására. Az eredmény intenzitása

Mi a különbség meditáció és relaxáció között?

Meditáció = konkrét dologra történő összpontosítás, nagyfokú koncentráció, figyelem. Egyes orvosi vélemények szerint a meditáció és relaxáció gyakorlása a gyógyszeres kezelésnél jobb eredményeket hoz olyan népbetegségek kezelésében, mint a

Iratkozz fel, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket