Céljaink elérése – Szokásaink megváltoztatása

Mit kell tenned ahhoz, hogy elérd a célodat és megkaphasd azt az eredményt, amelyre vágysz?

  1. Gondosan ki kell tűznöd a célodat! Fontos, hogy jól határozd azt meg, hogy azt az ereményt hozza, amit szeretnél. Azt fejezze ki a célod, amit valóban, a lelked mélyén is épp így szeretnél elérni. Ellenkező esetben a tudatalattid ellened fog dolgozni…  🙁
  2. Cselekedetre kell váltanod a célkitűzést! Tenned kell azért, hogy elérd a célodat, és kitartónak is kell lenned, mert a változás a nagyobb dolgok esetében bizony időbe telik.
  3. Új szokásokat kell bevezetned, amelyek jobban szolgálják a céljaidat. A régi, elavult, ma már nem hatékony szokásaidat olyanokra kell cserélned, amelyek az új célod elérését támogatják. Ezek lehetnek a) gondolkodási szokások (!!!), b) ösztönös érzelmi reakciók (!!!) és c) cselekvési szokások.

Most a harmadik ponthoz, a szokásaid megváltoztatásához adok neked gyakorlati tanácsot. Pontokba is szedem majd, hogy tudd, hogyan működik.

A szokásaid megléte nagyon megkönnyíti az életedet, hiszen képtelen volnál úgy élni, ha minden mozdulatodra figyelned kellene. A rutin azonban kétélű fegyver. Hasznos is és haszontalan is, előny is és akadály is egyszerre. A szokásaid épp azáltal segítenek téged, hogy automatikusan működnek, odafigyelés nélkül tudsz cselekedni, reagálni. Általános szokásaid szerint reagálsz minden egyedi esetben. Pedig a körülmények mindig változnak, sokszor jó lenne másként reagálni, hogy jobb eredményt érj el. Csak akkor veszed észre, hogy valami nincs rendben, ha a cselekedeteid, érzelmi reakcióid nem szolgálják az érdekedet, nem működnek, nem hozzák a várt eredményt.


Céljaid eléréséhez egy időben két ellentétes képességre van szükséged,
s ezeket egyszerre kell alkalmaznod:

  1. Képes legyél hatékony szokásokat, rutinokat kialakítani, és ezekre a szokásokra rábízd magad.
  2. Képes legyél gyorsan változtatni, alkalmazkodni. Gyorsan el tudd hagyni a nem működő szokásaidat, s ne bízd rá magad a rutinokra.

Az életben döntő képesség a változás felismerése, és a változáshoz való gyors alkalmazkodás. Szükséges a bátorság is, hogy lemondj a megszokás biztonságáról. És természetesen új szokásokat is ki kell alakítanod, amelyek az új körülmények között jobban szolgálnak téged. Aztán pedig az új szokásokra is figyelned kell, hogy bármikor megváltoztasd vagy elhagyd őket, ha a helyzet úgy kívánja.

Mivel a szokásaid nem változnak meg egyik napról a másikra, bizony sokszor nagy erőfeszítést, szörnyű kényelmetlenséget okoz, ha változtatni akarsz rajta, ezért ha el is kezded a változtatást, hamar feladod, halogatod. Még akkor is, ha a régi szokásról tudod, hogy rossz, hisz nem kapod meg a vágyott eredményt, és szenvedsz miatta.

MEGMUTATOM, MILYEN LÉPÉSEKEN HALADSZ, amikor egy új szokást alakítasz ki.

  1. Tudatosság. Felismered, hogy min kell változtatnod.
  2. Döntés. Meghatározod, milyen új szokást, rutint szeretnél bevezetni.
  3. Figyelem. Tudatosan figyeled, elemzed magad, hogy miként viselkedsz.
  4. Utólag rájössz, hogy korábbi elhatározásod ellenére már megint a régi szokás szerint reagáltál.
  5. Menet közben észreveszed, hogy a régi szokás szerint kezdtél el cselekedni, azonnal abbahagyod, és változtatsz!
  6. Előre eszedbe jut, hogy eldöntötted, most másként csinálod, és felkészülsz, hogy már az új rutin szerint cselekedj.
  7. Egyre többször sikerül, hogy az újabb, eredményesebb módszert alkalmazd. Sikerélmény!!  🙂
  8. Észre sem veszed, hogy ösztönösen, könnyedén már az új szokás szerint reagálsz.
  9. Megkérdőjelezed!! Tedd fel magadnak a kérdést: Biztosan így a legoptimálisabb?

És a folyamat kezdődik elölről…

BIZTATÁS

Ha képes vagy arra, hogy minden nap megmosd a fogad, akkor életed egyéb területein is ki tudsz alakítani szokásokat.

Legújabb blogcikkek

Mitől hatékonyabb ez, mint más módszerek?

Nem állítom, hogy minden más módszerhez képest hatékonyabb, hiszen az, hogy rád hogyan hatnak a különböző önismereti, személyiségfejlesztő módszerek, erősen szubjektív dolog. Függ a te

Mennyire eredményes a módszer?

A módszer tudományosan megalapozott, és mindenkinél működik, aki önként elhatározza magát a változtatásra, s akinek szíve és elméje egyaránt nyitott a változások befogadására. Az eredmény intenzitása

Mi a különbség meditáció és relaxáció között?

Meditáció = konkrét dologra történő összpontosítás, nagyfokú koncentráció, figyelem. Egyes orvosi vélemények szerint a meditáció és relaxáció gyakorlása a gyógyszeres kezelésnél jobb eredményeket hoz olyan népbetegségek kezelésében, mint a

Iratkozz fel, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket