Hogyan javulhat anyagi helyzeted végérvényesen?

Amikor megkérdezem az embereket, hogy min szeretnének leginkább változtatni az életükben, először nevetve a pénzt adják válaszul.

Vajon miért olyan nehéz az anyagi helyzetünkben minőségi ugrást elérnünk? Na és amikor végre küzdelmeink eredményeként több pénzre, jobb állásra teszünk szert, vajon miért kerülünk vissza hamarosan a régi ördögi körbe?

A választ a gyerekkori mintákban, a pénzzel kapcsolatban kialakult gondolkodásunkban, hiedelmeinkben, cselekvési szokásainkban, és a pénzhez fűződő érzelmeinkben érdemes keresni

Vegyük ezeket sorra egy-egy példával!

Gyerekkori minták

A szüleid vagy közülük valamelyik nem tudott takarékosan gazdálkodni. Ami pénz jött, az mindig el is ment. Megszoktad, hogy nem tartalékoltok, hanem annyit költötök, amennyi van. Ha gyerekként szerettél volna megkapni valamit, azt válaszolták, most nincs pénz, majd máskor.

Pénzzel kapcsolatos gondolkodási minták

A gazdagok nem tisztességesen szerezték a pénzüket. Nekik nagy szerencséjük is volt. Nekem persze soha nincs szerencsém. Különben is csak pénzből lehet még több pénzt csinálni. Becsületes munkával nem lehet meggazdagodni. Inkább legyek szegény, de becsületes, mint gazdag és becstelen. Ha meggazdagodnék, elmaradnának a barátaim.

Pénzhez fűződő érzelmek

A pénz bűnös, piszkos dolog. Elrontja az embereket, ha sok pénzük lesz. Meg kell elégednem azzal, amim van. Én sosem kapom meg azt, ami jár nekem. Még mindig kudarcot vallottam, amikor pénzszerzésbe fogtam. A szomszédnak vajon miből telik rá, hogy új autót vegyen?

Pénzzel kapcsolatos cselekvési szokások

Ha pénz áll a házhoz, nagyon megörülsz, és azonnal eszedbe jut, hogy végre megveheted azt a valamit, amire régóta vágysz. Ha kevesebb pénzed van a kelleténél, azonnal csökkented a kiadásaidat, „megszorításokat” vezetsz be. Mindig annyi pénzt költesz, amennyid van, valahogy nem marad soha fölösleg. Nincsenek tartalékaid vagy alig. Hitelre vásárolsz. Extra bevétel szerzésébe nem fektetsz sok munkát, hisz az nem éri meg, hogy a szabadidődet feláldozd rá. Úgysincs neked való állás, ha mégis volna, azt betöltik rokonokkal, ismerősökkel.

Hogyan is lehet ilyen helyzetben minőségi ugrást várni az anyagi helyzetedben? Mit lehet tenni?

Először is meg kell változtatni, át kell programozni a pénzzel és önmagaddal kapcsolatos hiedelmeidet, cselekvési szokásaidat, sőt az érzelmeidet is. Persze biztosan találkoztál már te is sok módszerrel, amely pozitív üzeneteket, mantrákat ajánlott az átprogramozáshoz. Vajon ezek csak neked nem hozták meg a csodát?

A csodatevéshez a pozitív gondolkodásnál többre van szükség. A gondolkodási szokásaid átprogramozása mellett, és azzal egyidejűleg van szükség a pénzzel kapcsolatos cselekvési szokásaid átalakítására, a pénzhez fűződő érzelmeid átírására, a pénzzel kapcsolatos szóhasználatod módosítására, a gyerekkori rögzült minták felismerésére és átprogramozására.

Ha hónapokon keresztül elkötelezetten cselekszel, és személyre szabott egyéni átprogramozási módszer alapján gyakorolod az új viselkedési, gondolkodási és kommunikációs mintákat, az eredmény nem marad el.

A hónapokon keresztül történő gyakorláshoz érdemes külső segítséget igénybe venni, hogy rendszeres visszajelzést kaphass a haladásodról, és tartsd a jó irányt, hogy ne add fel az erőfeszítést.


Hozzáértő külső támogató nélkül nem ismered fel önnön gátjaidat, nem tudsz jó döntést hozni arról, mit kell tenned a végleges változás érdekében.

Gondolj csak bele! Ha képes lennél rá, nem tetted volna meg már régesrégen? Nem küzdöttél már érte eleget? Nem próbáltál ki számtalan módszert, hátha épp az hozza meg a felszabadulást? De még mindig fennáll a probléma, tehát valamit biztosan nem látsz meg.

Münchausen báró csak a mesében tudja kihúzni magát a mocsárból. A valóság ennél keményebb.

Legújabb blogcikkek

Mitől hatékonyabb ez, mint más módszerek?

Nem állítom, hogy minden más módszerhez képest hatékonyabb, hiszen az, hogy rád hogyan hatnak a különböző önismereti, személyiségfejlesztő módszerek, erősen szubjektív dolog. Függ a te

Mennyire eredményes a módszer?

A módszer tudományosan megalapozott, és mindenkinél működik, aki önként elhatározza magát a változtatásra, s akinek szíve és elméje egyaránt nyitott a változások befogadására. Az eredmény intenzitása

Mi a különbség meditáció és relaxáció között?

Meditáció = konkrét dologra történő összpontosítás, nagyfokú koncentráció, figyelem. Egyes orvosi vélemények szerint a meditáció és relaxáció gyakorlása a gyógyszeres kezelésnél jobb eredményeket hoz olyan népbetegségek kezelésében, mint a

Iratkozz fel, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket