A tudatalattid irányít vagy Te?

Tudtad, hogy az életed irányításában a tudatos éned mindössze 5%-ban vesz részt? Vagyis a tudatalattid irányítja az életed 95%-át. Ez egy eléggé megdöbbentő adat.

Mit szólnál hozzá ha azt mondanám, hogy azzal a kicsi 5%-os tudatos éneddel képes vagy befolyásolni a tudatalattidat? Valószínűleg nem hinnéd el, hogy ekkora hatalom birtokában lehetsz.

A jó hír az, hogy IGEN, képes vagy erre, és a folytatásban választ adok a sok „miért” és „hogyan” kérdésedre.

A történet kulcsa a Retikuláris Aktiváló Rendszer (RAS), amely egy kicsiny agyi központ. Többek között olyan alapvető funkciók irányításában vesz részt, mint az alvás, járás, szívverés vagy lélegzés. De nekünk most itt a legfontosabb funkciója a figyelemirányítás és a célképzés, vagyis hogy képes vagy tudatosan odafigyelni dolgokra. Továbbá az a legjobb a RAS-ban, hogy ez teremt kapcsolatot a tudatos és a tudatalatti éned között, ezáltal pedig képes lehetsz tudatosan aktiválni és utasítani a tudatalattidat.

Lehet, hogy mindez most kicsit kusza, elmagyarázom érthetőbben.

Vegyünk alapul egy repülőteret. A repülőtéren rengeteg zajt hallunk: az emberek beszélgetnek, zene szól, a hangosbemondón folyamatosan bemondanak valamit, húzzák a csomagokat, csörögnek, zörögnek. Viszont ha nem figyelsz oda konkrétan egyik zajforrásra sem, akkor az egészet csak valami háttérzajként érzékeled, nem tudod megkülönböztetni a különböző hangokat. Most a hangosbemondón a saját nevedet vagy a járatod számát hallod. Abban a pillanatban odafigyelsz, és éberen hallgatod az információkat.

Tulajdonképpen itt „kapcsol be” a RAS. Ez valahogy úgy működik, mint egy szűrő. A lényegtelen dolgoktól megkíméli az érzékszerveidet, viszont az értékes információkra odafigyel. A pláne az egészben az, hogy te tudatosan üzentél a RAS által a tudatalattidnak. Amikor megérkeztél a repülőtérre, azonnal megkerested a kijelzőn a járatod kiírását. Ekkor a tudatos éned utasítást küldött a RAS-nak, hogy: „figyelj oda, ha a nevemet vagy járatomat hallod”. Egy repülőtéren mindenkinek eszébe jut, hogy oda kell figyelni a hangosbemondóra, a csomagokra vagy a repülőjegyre, és amint ezekről a dolgokról információt kapunk, abban a pillanatban ki tudjuk szűrni ezt a háttérzajból. Ezzel a tudatos odafigyeléssel programoztad be a tudatalattidat, hogy figyeljen oda rád, és hívja fel a figyelmed a lényeges információkra.

És hogyan tudod ezt használni a céljaid elérése érdekében?

Egyszerűbben mint gondolnád. A kulcs a pozitív gondolkodás és a vizualizáció. Nem véletlenül szajkózzák ezt manapság ennyire. Tehát ha kitűzöl magadnak egy célt és sokat gondolsz rá, elképzeled, beleéled magad és pozitívan gondolkozol róla, akkor a RAS leküldi a célról alkotott képed a tudatalattidba, és segíteni fog neked elérni azt. Méghozzá úgy segít, hogy felhívja a figyelmedet minden értékes információra a céloddal kapcsolatban, amiket alapesetben nem tudnál kiszűrni a „háttérzajból”. Például a kezedbe nyomnak egy szórólapot vagy egy ingyenes újságot a metróban… Ha nem programoztad be a gondolkodásmódoddal a tudatalattidat, valószínűleg 2 másodperc alatt átfutod az újságot, aztán landol is a kukában. VISZONT ha vannak céljaid, vágyaid melyekkel sokat foglalkozol gondolatban, akkor már beprogramoztad a RAS-t, így könnyen megtörténhet, hogy megakad a tekinteted egy cikken, egy mondaton vagy hirdetésen, és úgymond „kipattan az isteni szikra a fejedből”. Egyszerűen felfigyelsz a számodra értékes információkra, nem siklik át a tekinteted felettük, így sokkal több ötletet és lehetőséget kaphatsz az életben, amiket jól kihasználva könnyebben és gyorsabban elérheted a céljaidat. (Ezt hívják egyesek a vonzás törvényének, vagy a pozitív gondolkodás hatásának.)

Ezért annyira fontos a pozitív gondolkodás és a vizualizáció, mert a RAS mindent elhisz, amit te üzensz neki. Ennek persze van egy kis hátulütője is. Ugyanis ha folyamatosan azon görcsölsz, hogy „én erre nem vagyok képes”, meg „jaj nem fog sikerülni”, akkor ne csodálkozz, ha nem is sikerül.

Ahogy Henry Ford mondta: 
„Akár hiszel benne, hogy képes vagy rá, akár nem, igazad van.”

Szóval tessék pozitívan gondolkozni, vizualizálni és mindig szem előtt tartani a célokat!

Zwack Unicum

Csak pozitívan!

Érdekesség:

“A RAS úgy irányítja rá a figyelmünket a legfontosabb dolgokra, hogy megnöveli az agy bizonyos területein a neuron aktivitást azáltal, hogy felgyorsítja a véráramot, és így növekszik a tápanyag és oxigén ellátottság. Ezáltal képesek vagyunk hosszabb távon is feszülten figyelni.”

Legújabb blogcikkek

Mitől hatékonyabb ez, mint más módszerek?

Nem állítom, hogy minden más módszerhez képest hatékonyabb, hiszen az, hogy rád hogyan hatnak a különböző önismereti, személyiségfejlesztő módszerek, erősen szubjektív dolog. Függ a te

Mennyire eredményes a módszer?

A módszer tudományosan megalapozott, és mindenkinél működik, aki önként elhatározza magát a változtatásra, s akinek szíve és elméje egyaránt nyitott a változások befogadására. Az eredmény intenzitása

Mi a különbség meditáció és relaxáció között?

Meditáció = konkrét dologra történő összpontosítás, nagyfokú koncentráció, figyelem. Egyes orvosi vélemények szerint a meditáció és relaxáció gyakorlása a gyógyszeres kezelésnél jobb eredményeket hoz olyan népbetegségek kezelésében, mint a

Iratkozz fel, hogy megkapd a legfrissebb cikkeket